Botanika kávy
Kávovník je keřem subtropického a tropického podnebného pásma. Je pěstován v Asii, Jižní a Střední Americe, v Africe, Arabském poloostrově a Indonésii, především v hornatých krajinách. Vyžaduje teplé a vlhké podnebí se stálými teplotami mezi 18-22 °C. Rod Coffea zahrnuje kolem 50ti druhů, z nichž pouze kávovník arabský se svými odrůdami a dále kávovník robusta a liberijský se pěstují v průmyslovém měřítku. Jde o původně pralesně vegetující keř. Proto v oblastech se silnými větry či nadměrným osvětlením jsou kávovníkové plantáže chráněny pásy jiných rostlin (banánovníky, kukuřice aj.), čímž se jejich výnos zároveň reguluje. Keříky kávovníku se předpěstují v bavlněných obalech a po dosaženíThere are a lot of new at Basel World 2015.
výšky cca 30 až 50 cm jsou pak vysazovány na plantážích, především na slabě kyselých, hlinitých pískách. Kvetou bílými voňavými a jasmínu podobnými květy, jež se rychle mění v zárodky plodů.
Kávu dělíme na několik druhů, uvedu jen některé:
KÁVOVNÍK ARABSKÝ (coffea arabica linné)
- BOURBON - coffea arabica var. bourbon
- MARAGOGIPE - coffea arabica var. maragogipe Froehner
- MOCCA - coffea arabica var. mocca Cramer
- AMARELLA - coffea arabica var. amarella Froehner
- MURTA - coffea arabica var. murta Lal.
- ANGUSTIFOLIA - coffea arabica var. angustifolia Miguel ex Froehner
- LAURINA - coffea arabica var. laurina Hort.
KÁVOVNÍK LIBERSKÝ (coffea liberica Hiern)
KÁVOVNÍK EXCELSO (coffea liberica Hiern)
- ABEOCUTA - coffea excelsa var. abeocuta
- ARNOLDIANA - coffea excelsa var. arnoldiana de Wildeman
KÁVOVNÍK CANEPHORA - ROBUSTA - (coffea canephora Pierre ex Froehner)
-
LAURENTY - coffea canephora var. Laurentii
-
QUILLOU - coffea canephora var. Quillou
KÁVOVNÍK SNENOPHYLA - (coffea stenophylla G. Don.)
KÁVOVNÍK AFFINIS - (coffea affinis de Wildeman)
KÁVOVNÍK CONGENSIS - (coffea congensis Froehner)
Arabica - kávovník arabský: Dorůstá výšky 3 m a za příznivých podmínek dává první plody 3 roky po vysazení, přičemž přiměřené výnosy lze očekávat od 6 roku po výsadbě. Úrodu pak poskytuje 25-35 let podle odrůdy a půdně klimatických podmínek. Keř se většinou pěstuje ve výškách od 1000 m do 1800 m. Ačkoli cca 75% světové produkce kávy jsou typy arabica, pouze jedna pětina z vypěstovaného množství jsou velmi kvalitní zrna (v 1 kg je cca 2200 větších semen). Ostatní úroda vykazuje určité vady zrna a spadá do nižších tříd. Jednotlivé odrůdy kávovníku arabského jsou pěstovány v různých produkčních oblastech s přihlédnutím k pěstitelským a historickým podmínkám a liší se především vzrůstem keře a tvarem jeho listů a květů. Rovněž barva, velikost a tvar kávových bobulí jeví určitou variabilitu.
Robusta - kávovník canephora: Poskytuje první úrodu již 2 roky po vysazení a plody uzrávají průběžně po celý rok. Je značně odolný proti nižším teplotám a nemocím, postihující kávovníkové plantáže. Pěstuje se ve výškách 500 až 900 m. Sklízená kávová zrna nedosahují kvality arabiky a jsou menší (v 1 kg je cca 3300 semen). Obsahují 2-3 násobné množství kofeinu oproti kávovníku arabskému. V některých zemích, zejména v Africe a jihovýchodní Asii, se jejímu pěstování dává přednost pro jeho menší nároky na jakost půdy a vyšší úrodnost. Vysazuje se i na dřívější plantáže arabiky, které byly poničeny chorobou či mrazem. V současné době představuje sklizeň této kávy cca 25% světové produkce a její podíl se stále zvyšuje.
Kávovník liberijský: pěstuje se v nevýznamném měřítku a jeho velká, nahořklá zrna se používají téměř výhradně do směsí.