Příprava kávy
Jedním z mnoha důvodů proč je káva oblíbená na celém světe je fakt, že se dá připravovat na mnoho způsobů. Když opomenu kávu rozpustnou, které se budeme věnovat jinde, tak základní princip přípravy je vesměs stejný: kávová zrna se umelou a zalévají horkou vodou. Nejčastějším dotazem u nás je ten: která káva je nejlepší. Moje odpověď je ta: Ta která vám nejvíce chutná. Je mnoho lidí, co po ránu upřednostní zalévanou kávu, kterou nazýváme Česká s lógrem. V průběhu dne Espresso, či Capuccino a v podvečer Rozpustnou kávu s mlékem. Takže odpověď která je nejlepší, není jednoznačná.
Aby byla káva opravdu dobrá a je jedno jakou přípravu zvolíte. Je třeba dodržet sedm jednoduchých pravidel:
- Používejte zásadně čerstvě upraženou kávu. Při standardním skladování doma ne starší jak týden.
- Kávu uchovávejte v chladu a ve vzduchotěsném obalu. Nemusíte se bát lednice a při delším skladování i zamražení.
- Kávu si umelte pokud možno před přípravou, případně si ji kupujte takové mnužství aby Vám dlouho neležela ladem.
- Pro přípravu používejte kvalitní a čistou vodu. Nechte ji projít varem a malou chvíli nechte vodu odstát tak aby se nepoužila úplně vroucí.
- Ať už kávu připravujete jakkoliv, nikdy nespěchejte. Jen pečlivě připravená káva Vám dá vše ze své chuti.
- Kávu vypijte hned.
- Před přípravou nadehřejte šálek či konvici, aby káva neutrpěla šok
Jak už jsem psal, je mnoho způsobů přípravy kávy. Pro zpestření uvedu několik:
ESPRESSO
Příprava kávy tímto způsobem má svá jasná pravidla. Počínaje mletím, tlakem i technologií. Technologie přípravy espressa byla objevena počátkem 20. století v Miláně. Od té doby procházela všemožným vylepšováním. Až jistý pán, Ital Achille Gaggia v roce 1945 vynalezl pákový stroj, který pod vysokým tlakem protlačoval horkou vodu přes namletou kávu. Takto připravený nápoj se velice rychle zašal šířit po celé Evropě a posléze i do světa. Dnes je takto připravená káva standardem v drtivé většině kaváren.
Přístrojů pro přípravu této kávy je mnoho a nebylo by od věcy kdybych jim v budoucnu věnoval více pozornosti. Pro Vás je však při výběru nejdůležitější zvážit jak by Vám měl sloužit. V běžné domáctnosti bych zvolil buď nějaký automatický. Kde si nastavíte množství kávy, množství vody a hlavně hrubost mleté kávy, která může zásadně ovlivnit výsledek nápoje. A nebo pákový, kde by bylo vhodné si pořídit i mlýnek a kávová zrna si pomlít těsně před přípravou.
V obou případech je třeba aby výsledný nápoj měl v sobě vše co má mít. Bohatá crema (neboli pěnová čepička) by měla být rovnoměrná o síle zhruba 5 mm. Káva by měla protékat zhruba
ARABSKÁ ČI TURECKÁ KÁVA
Příprava turecké či arabské kávy není složitá. K její přípravě je nutná džezva, což je malá konévka kónického tvaru s dlouhou rukojetí. Kávu používáme pulverizovanou (velice jemně mletou, připomínající až pudr). Do džezvy nelejeme studenou vodu a přidáme kávu, zpravidla dvě lžičky na šálek kávy a lžičku cukru. Kávu přivedeme k varu až zpění po okraj džezvy, v ten moment odebereme malé množství pěny a dáme na dno šálku. Poté rychle za sebou přivedeme kávu ještě dvakrát k varu. Pak už jen nalejeme kávu do čálků a můžeme podávat. Dle některých zdrojů se dá turecká káva připravit ještě jinak a to: Na dno džezvy dáme lžičku cukru, který necháme zkaramelizovat. Přilejeme teplou vodu do které přidáme kávu. Pak už je postup stejný.
Káva v džezvě je ještě arabským způsobem, kde se společně s kávou přidá do vody kardamom.
PŘEKAPÁVANÁ KÁVA
Dle mých zkušeností též „americká". Příprava je velice jednoduchá a v Česku velice rozšířená. Překapávání bylo vynalezeno francouzem M. De Belloyem. K tomuto způsobu přípravy je třeba vlastnit přístroj na překapávání - hodně nazýván překapávač. Jsou něklikery druhy, ale hlavním kritériem při výběru je ten, zda chcete s vyměnitelnými papírovými filtry, či s umělohmotnými. Jaký je nejlepší je věcí názoru. No a samozřejmě kávu, v tomto případě by měla být pomleta tak aby Vám neprolezla filtrem. Zbytek přípravy je už jednoduchý, dolejete vodu, zapnete přístroj a počkáte až se vám sběrná konvice naplní.
MEXICKÁ KÁVA
Abych nezapomenul, je ještě jedno místo na světě kde se připravuje káva vařením v nádobce podobné džezvě, s rozdílem že je zpravidla hliněná. Příprava je stejná jako u arabské, s tím rozdílem že se používá káva hrubě mletá a na místo kardamomu přidáváte skořici.
FITROVÁNÍ V CAFETERII
Ve filtrovací cafeterii lze připravit skvělou kávu. Příprava tímto způsobem dovolí mleté kávě aby dokonale uvolnila své aroma. Presovací systém vynalezl Ital Caliman v roce 1933 a dle dostupných informací ho prodal nějakému Švícarovi, aby mohl za války odejít z Itálie. Nicméně metoda je velice jednoduchá. Do vyhřáté skleněné nádoby cafeterie dáme středně jemně umletou kávu a zalejeme horkou, varem přešlou vodou. Po pečlivém promíchání necháme cca 4 minuty odstát. Poté nasadíme pístový filtr a pomalu ho stlačíme na dno nádoby. Pak už je na vkusu kam kávu nalejete.
ESPRESO Z MOKAVARU
Když vyrazíte do Itálie, tak se zcela jistě setkáte s espreso-konvičkou, zpravidla z nějaké slitiny hliníku. Konvička se kládá ze tří částí částí: dvou nádobek a filtru. Do spodní nádoby nalejete vodu, vložíte sítko do kterého napěchujete hruběji mletou kávu. Pak přišroubujete horní nádobku a postavíte přístroj na rozpálený sporák. Po chvíli jak se začve voda vařit a vzniklá pára začne prostupovat pod tlakem přes sítko z kávou. Hotová káva se začne za prskání a syčení hromadit v horní nádobě. Když se proces zklidní, odstavíte konvičku a můžete kávu podávat.
CAPPUCCINO
Příprava cappuccina vyžaduje je možná v případě že vlastníte espresso přístroj s párou. Do většího šálku uděláte jedno espresso a mezi tím v džezvě za pomoci páry vytvoříte mléčnou pěnu. Ta se dělá tak, že vpouštíte páru do schweizer replica uhren studeného mléka a tou ho vyšleháte. Poté mléčnou pěnu nalejete do kávy a můžete podávat. Je sice několik kritiků, kteří nedoporučují cappuccino posypávat skořicí, ale dle vlastních zkušeností vím, že trocha skořice je u milovníků tohoto nápoje vítána.
LATTE MACCHIATO
Laté je tek trochu cappuccino naruby. Do vysoké sklenice dáte jednu třetinu mléka, které vyšleháte až po okraj. Chvíli necháte odstát a mezi tím připravíte espresso do džezvy, které opatrně vléváte do mléka. Rozdíl hustoty mléka pak způsobí, že káva zůstane ve středu sklenice.
VÍDEŇSKÁ KÁVA
Do sklenice uděláte velké espresso na které nanesete vstvu šlehačky.
FRAPPE
Do sklenice dáte malé množství vody, jednu lžičku rozpustné kávy a jednu lžičku cukru. Poté vezmete ponorný mixérek k tomu určený a vyšleháte hustou pěnu do které dolejete vodu a přidáte led. Pro chuť i příjemný mramorový efekt můžete přilít trochu studeného mléka či smetany. Dobré je frappé podávat s brčkem.
Co se týče přípravy kávy, by se dalo psát do nekonečna. Na trhu je mnoho sirupů kterými se dá pozměnit chuť, dále zmrzliny.... či dokonce ovoce. Ale to už bych opisoval. Ovšemže v případě že se bude chtít s ostatními s nějakým zavímavým či nevšedním receptem či způsobem přípravy, dejte nám vědět a po zvážení můžeme Váš recept přiřadit.
replica uhren fake rolex reproduction rolex rolex replica replica uhren kaufen